Terug naar de basis

Geplaatst op

Een belangrijk inzicht voor mij dat aan het begin van mijn weg opwaarts lag, was de realisatie dat ik éérst aan MEZELF moest werken.

Toen mijn jongste zware faalangst bleek te hebben en weigerde om nog naar school te gaan, leerde ik al Googelend dat schoolweigering eigenlijk een bekend probleem was (niet alleen voor mijn kind). Dus wilde ik weten wat de “juiste” manier was om ermee om te gaan. Weet je welk advies ik tegen kwam? “Screen de ouders voor angst en/of angst gerelateerde problemen. Behandel de ouders eerst. Als de ouders angstig zijn, zal het kind NIET verdergaan.”

OMG! IK gaf al die angst misschien wel door aan mijn kind!

Ja! dat was een shock. En, ja toen ik er even over had nagedacht moest ik Google gelijk geven, ugh! Maar het was ook goed nieuws want ondertussen begon al duidelijk te worden dat een ander proberen te veranderen écht een hopeloze zaak is. Maar jezelf veranderen? Wel dat is iets waar ik wél invloed over had.

Merk op dat ze niet zeggen dat het allemaal de fout van de ouders is, de suggestie is alleen maar om ouders eerst te screenen op angst. Dat betekent niet dat het allemaal jouw schuld is, of dat dit het enige is dat je kunt doen.

Bekijk het zo: als je een arts bent die in een ziekenhuis voor geestelijke gezondheidszorg werkt en iemand zijn kind bij je brengt dat instort en volledig uit zijn dak gaat, wat zou jij dan als eerste doen? Als ik het was, zou ik ervoor zorgen dat de basis werd aangepakt: heeft het kind pijn? Is er fysiek wat aan de hand zoals een niersteen, gescheurde appendix, etc.

Het kan zelfs nóg eenvoudiger … Heeft het kind honger? Heeft het gegeten? te warm, te koud? etc.

Terug dus naar de basis.

Als je iemand helpt met een kind dat school weigert, dan zorg je er in eerste instantie voor dat het kind zich VEILIG kan voelen. En kinderen ontlenen hun emotionele toestand aan de personen waar ze het meest mee in contact zijn.

Dus als de ouder zich niet veilig voelt (ook bekend als angstig) dan IS dat een goede plek om te starten.

Dat betekent niet dat het de oorzaak is van het probleem. Het betekent gewoon dat het een goede plek is om te beginnen. En daar ben ik dus gestart met de weg opwaarts voor mijn gezin.

Bij mezelf.

x

x

x

x

x

xx

 

Advertenties

REGEL #1 VOOR ZORGOUDERS = ZELFZORG

Geplaatst op Geupdate op

Lieve ouders,
x
Het leven gaat zijn gang en vraagt onze aandacht, ook onze zorgkinderen vragen onze aandacht en zo kan er opeens geen tijd meer over zijn voor onszelf. Zelfzorg zou eigenlijk onze eerste bekommernis moeten zijn. Immers zonder dat beetje overschot hebben we niets te geven. Ik ben er niet enkel om jullie te helpen je kind te helpen, maar ook om jullie te leren hoe je jezelf kunt helpen.
x
Toen ik deze reis naar een bewust zorgouderschap begon, was ik vastbesloten om mijn zonen en hun behoeften te leren zien, horen en begrijpen. Ik smeet mezelf in een zoektocht met als doel hen een container van zelfliefde te kunnen geven die hen blijvend zou ondersteunen. Helaas heb ik mezelf tijdens deze reis verlaten en was ik vergeten dat ik ook die zelfde container van zelfliefde nodig had. Ik leidde hen niet naar zelfliefde, ik leidde hen enkel naar de overtuiging dat enkel hun behoeften belangrijk waren. Toen ik hieraan onderdoor ging, stil kwam te zitten en naar binnen keerde, vond ik een “jonger” deel van mijzelf die net de zorg en het begrip dat ik alleen aan mijn jongens gaf, oh zo broodnodig nodig had.
Zodra ik mijn “jongere” ik begon te zien en te begrijpen, begon alles radicaal te verschuiven en vond ik de kracht om mijn behoeften, mijn kwetsbaarheid en mijn pijn te zien en te voelen. Vandaag kan ik mijn jongens oprechte aandacht en tederheid schenken en geeft het hen weer de kracht om kwetsbaar en zacht te zijn naar zichzelf toe. Uit het diepste van mijn hart wens ik jullie hetzelfde toe.
x
Een collega schreef dit over zelfzorg:
“Investeer in jezelf maak een wandeling in de natuur, bereid voedzaam eten, boek een massage/behandeling, dans, volg een mooie workshop, ga naar de sauna, drink iets bij je lievelingscafé, lees een boek, speek af met vrienden en vriendinnen. Vaak denken we dat we van alles moeten. Dat we er geen geld of tijd voor hebben. Maar juist hierin investeren maakt dat je productiever wordt en je een leven creëert vanuit een plek van volheid eerder dan vanuit een tekort. Dit geeft juist dat je tijd meer kwaliteit krijgt en je geld kan creëren. Durf te investeren in jezelf! Wat is nu iets wat je graag zou willen maar je jezelf laat tegen houden? Doe het toch, wordt creatief en vertrouw erop dat het zichzelf wel weer uitbetaald.”
x
x
Goed-voor-mezelf-zorgen-hoe-doe-ik-dat

x

x

x

x

x

x

x

x